Suluboya Tercihleri ve Tüyolar
Merhaba
Bu yazımda size suluboyalar hakkında bilgiler vereceğim, umarım yararlı olur sizler içinde.
Öncelikle aldığım sorulardan başlayarak ilerlemek istiyorum.
‘’Ucuz boya ile öğrensem sonra kaliteli bir boya alsam daha iyi olur mu ? ‘’ OLMAZ diyorum. Evet maliyet olarak suluboyaların fiyatları çok ucuz sayılmaz ama şöyle düşünün, bir yemek yapacaksınız ve kullandığınız havuç yumuşamış beklemekten ama yine de havuç. Onunla yapacağınız yemek, lezzetli olur muydu ? OLMAZ J. Bu öğrneği her şekilde çoğaltabilirim.
Eğer ki; profilde gördüğünüz çizimlerden sizlerde örnek çalışmalar yapmak istiyorsanız, benzemesi, kalitesi, renk doygunluğu, suda rahat çözülmesi, transparan olması gibi özelliklerin boyada olması gerekir. Kullandığınız boyada but tür özel güçler J yoksa, kötü malzeme ile iyi bir çalışma çıkarmanız maalesef ki zor olacaktır.
O yüzden lezzetli, güzel çalışmalar en çok ta keyifli vakit geçirmek için malzeme seçimi çok önemli.
Suluboyalar iki ayrı şekilde sınıflandırılıyor; üst sınıf ve ikici kalite olarak. Üst sınıf olarak adlandırılan sanatçı serisi boyalar; tüp boya olarak satılır. Adet olarak veya Set halinde satın alabilirsiniz. Tüp boyaların kendi içlerinde fiyatları değişkenlik gösteriyor çünkü her bir boyanın içeriğinde farklı baz ve pigmentler kullanılmasıdır.J Alt sınıf boyalarda ise daha küçük taş blok halinde satılanlardır ve kendi içlerinde fiyatları değişkenlik göstermez. Nedeni ise pigment kullanımı ve baz kullanımı boyutundan dolayı daha az olduğu için.
İşte şimdi kullanacağınız boyayı, yukarı belirttiğim iki boya türü içinden alt sınıf olandan seçebilirsiniz. Sanatçı serilerine göre fiyatları daha uygun. Böylelikle boyayı tanıma evresinde daha rahat çalışabilirsiniz hem de faazzzlaaa para vermemiş olacaksınız.
Görebileceğiniz boya markaları ;
· Daler-Rowney
Artists' Serisi
Aquafine Serisi
Simply Serisi
Artists' Serisi
Aquafine Serisi
Simply Serisi
Benim de çalışmalarımda ve atöylerimde kullandığım boya ise Royal Talens / Vangogh J.
Vangogh boya için deneyimlerimden bahsedeyim. Ürün oldukça transparan, ince bir yapısı var. Katman katman kurumasına izin verdiğiniz sürece doygunluğunu sağlayabilirsiniz. Direkt boyanın içinden çıkan fırçayı kullanacağını düşünerek bilgi veriyorum, fırça yapısı oldukça yumuşak ve boya tutuşu çok ideal olduğu için boya ıslandığı anda fırçaya baya kalın bir pigment gelecektir. Transparan diyorum ama fırçayı ıslak olan boyaya değdirdiğiniz an göreceksiniz ki fırçanızın ucunda oldukça kalın bir boya olacak. Pigment yapısı bakımında aslında oldukça doygun renklere sahip, kontrollü kullanmanız gerekmekte J.
Alma düşünüyorsanız eğer; 12 + 3 setinden veya direkt 12 li boya setinden alıp kullanmaya başlayabilirsiniz. Boyalar karışıma açık olduğu için, kendi renklerinizi de karıştırarak oluşturabilirsiniz.
Boya kullanımı bilenler için yine Vangogh; 10 ml Tüp boya ana renklerden alıp, kendi karışımları ile de diğer ara renkleri kolaylıkla oluşturabilirler.
Hala yazıyı buraya kadar okumaya devam ettiysen eğer beni çok mutlu ettiğini bilmeni isterim. JJ
Bir sonraki yazımda görüşürüz…
Renkli Kal
Yorumlar
Yorum Gönder