Çizim & Suluboya Hakkında
Merhaba,
Ben Dilan :)
Bu yazımda en çok aldığımız soru olan ‘’ resim yapmaya nereden başlarım’’ sorusunun cevabını ileteceğim. Biraz teknik bilgi ve biraz da deneyimlerimden bahsetmiş olacağım.
Umarım keyifle okursunuz.
Başlayalım o halde :)
Öncelikle; Hangi tür resim tekniği ile ilgilenecek olursanız olun teknik bilgi olarak; Perspektif / Oran- Orantı / Ürün Malzeme Seçimi / Kullanım Yöntemleri gibi belli başlı teknik çizim konularını bilmeniz gerekir. Evet daha önce hiç çizim yapmadınız, tamam yeteneğiniz de yok :) bunları herkesten duyuyoruz. Yapmanız gereken küçük ve püf noktaları bilmek çünkü devamında suluboya size yön verecektir.
Teknik çizim konularını pekiştirmek için biraz zaman verip alıştırmalar yapmalısınız.
-Perspektif için en çok çizilen – Koridor çalışması , Alttan çekilmiş olan bir Binanın görüntüsü gibi.
Yapacağınız bu perspektif çizim konusunu ise kağıda yerleştirirken;
-Oran - Orantı dan yararlanıyor olacağız ki kağıda çizimimiz doğru bir şekilde yerleştirilsin, çizimin sonunda 2 boyutlu bir görüntüsü oluşabilsin.
Peki ama hangi kağıdı ve hangi kalemi kullanmalıyız diyecek olursanız;
-Ürün Malzeme Seçimi ise ; Kara kalem uygulaması yapacağımız için kağıt ağırlığı 200 gramı geçmemeli, neden geçmesin ? diye soracak olursanız. Kağıt gramları yükseldikçe; yüzeylerinde ki dokular artacak ve siz çizim yaparken kara kalem kağıt yüzeyinde dağılmalara neden olacaktır. Net bir çizgi elde edemeyecek ve birde kağıt maliyetiniz artacaktır( Canson, Clairefontaine gibi markalar ) Kağıtlarınızı sanat malzemesi satan kırtasiyelerden veya eskiz amaçlı kullanılacak ise klasik a4lerde işinizi görecek olup çok kolay temiz edebileceksiniz. Kalem seçimi ise araştırma çizgileri yapabilmeniz için (bir sürü çizgi içinden doğru olanı çizgiyi seçmek) , kolay silinebilmesi kağıtta iz bırakmaması için tercihiniz H serisinden olmalı ( Faber Castell tercih edilebilir), ton gölge vermek için daha sert çizgiler elde etmek isterseniz; B serisinden ( 4B, 5B vs) tercih etmeniz yeterli olacaktır.
En önemlisi J Silgi ; Hamur silgi ve yine tercihen sert kalıp silgilerden almanız gerekmektedir.
Yukarıdaki malzemeleri elde ettik :)Artık çizime giriş yapmak için hazırsınız.
Yapamıyorum, sıkıldım, olmayacak gibi yanılgılara kapılmadan gerekirse her boş anınızda;
-İster a4, isterseniz de a3 boyutta aldığınız kağıtlara, Düz, Daire Çizgi çalışmaları, Koridor Çizimi, Açık- Koyu Gölge çalışmalarını her boş anınızda yapmalısınız ki eliniz daha doğru- temiz çizgi çizmeye alışsın J . Zaman içerisinde El- Göz koordinasyonunuz gelişecektir. Çoook uzun bir zaman değil, ama başlamadığın tüm anlar KAYIP bunu bil :)
Bu alıştırmalar, sizin çizmek istediğiniz objeyi daha doğru estetik kavramlar oluşturmanızda yardımcı olacaktır. Önceliğiniz bu çalışmaları yapıyor olmak olacak. Sonrasında ise neler yapacağız onu da diğer yazımda anlatacağım ama önce siz başlayın.
Sorularınız olursa eğer lütfen onları da yine iletin :)
Umarım yardımcı olmuştur.
Keyifle ve renkli kalmanız dileği ile.
:)
Yapmanız Gereken Basit Örnek Çalışmalar;
Önemli Not : Perspektif konusu kendi başında bir alan olduğu için onun içinde ayrıca bir yazı hazırlayıp, içerisine örnek çalışmalar bırakacağım;
Perspektif Kaçış Noktaları
Çift Kaçışlı Perspektif Örneği
Yorumlar
Yorum Gönder